نویسنده: ستاره کیومرثی
در آیورودا برای توضیح پنج عنصر اصلی در جسم و جان انسان از دستهبندیهای مشخصی با نام «دوشا» استفاده میشود: واتا، پیتا، و کافا.
دوشای سوم کافاست، عناصر آب و خاک درونش غالبند. سرد، مرطوب، سنگین، چرب، متراکم و چسبنده است. این دوشا مسئول رشد و نمو و حفظ رطوبت بدن است؛ عنصر آب موجود در آن اعضای مختلف بدن را مرطوب نگه میدارد و مایع بین سلولی را تأمین میکند. عنصر خاک موجود در آن به بدن ساختار و قوام میدهد، استخوانها و مفاصل را میسازد و ساختاری مستحکم ایجاد میکند.
در برخی از افراد دوشای کافا بصورت ژنتیکی غلبه دارد و دوشای غالب در پراکروتی یا طبع ژنتیکیشان محسوب میشود. در برخی دیگر، کافا بخاطر سبک زندگی اشتباه و عادات غذایی نادرست از تعادل خارج میشود. بطور کلی در آیورودا وقتی در مورد از تعادل خارج شدن یک دوشا صحبت میکنیم به این معنی است که آن دوشا (و در نتیجه عناصر غالب و کیفیات غالب در آن دوشا) در جسم و جان فرد زیاد شده است. زیاد بودن دوشای کافا در یک فرد به این معنی است که عناصر آب و خاک (و درنتیجه کیفیت سردی و رطوبت) در جسم و جان وی غلبه دارند و این دوشا نسبت به دو دوشای دیگر (واتا و پیتا) بیشتر پتانسیل خارج شدن از تعادل را دارد.
ـ افراد کافایی چهارشانهاند و استخوانبندی درشت و بزرگی دارند. توپر و گوشتی هستند؛ غالباً وزنشان بالاست و همواره در تلاشاند برای کاهش وزن. از سنگینی و ورم بیش از حد در بدنشان ناراضی هستند و شکایت غالبشان این است که با خوردن آب هم چاق میشوند.
ـ پوست بدنشان سرد، چرب، مرطوب و ضخیم است.
ـ صورتشان گرد، سفید و رنگ پریده است با لپهای برجسته و گوشتی. بخاطر وجود چربی زیاد زیر پوست صورتشان، چین و چروک کمی در صورتشان دارند.
ـ موهایشان پرپشت و چرب است با تارهای کلفت.
ـ چشمانشان درشت است با مژههایی بلند. غالباً پلکهایشان (بخصوص پلک پایین) ورم میکند و اشک چشمانشان زیاد است.
ـ بینیشان بزرگ است و کمی نوک گرد. مستعد آبریزش بینی، خلط پشت گلو، عطسه، آلرژیهای فصلی، سرماخوردگیهای مکرر و ضعف در حس بویایی هستند.
ـ زبانشان از لحاظ اندازه بسیار بزرگ است همچون یک قاشق. همچنین زبان رنگ پریده است، پر از بار سفید.
ـ ناخنهایشان گرد، صاف، محکم و کلفت است.
ـ صدایشان بم، آهنگین، آهسته، شل، یکنواخت و ملایم است.
ـ خوابشان زیاد و عمیق است. صبحها سخت از خواب بیدار میشوند و در طول روز خوابآلودهاند.
ـ دست و پایشان اصولاً سرد است و دمای بدنشان پایین. از محیطهای سرد فراریاند و عاشق گرما و آفتاب گرم تابستانی.
ـ زیاد بودن بیش از حد عناصر آب و خاک، گوارششان را سرد و کند میکند. رطوبت بیش از حد، لولهی گوارششان را پر از بلغم میکند؛ به همین دلیل اکثراً احساس پری و سیری میکنند. به راحتی میتوانند یک وعدهی غذایی را حذف کنند و ساعتها بدون خوردن چیزی دوام بیاورند.
ـ افراد کافایی پر هستند از احساس آرامش، صلح و عشق. صبورند و فراخدل. آب در دلشان تکان نمیخورد و نگرانی درونشان راه ندارد.
ـ اینرسی و کندی درونشان رسوخ کرده است؛ به کندی راه میروند و با آرامش کارهایشان را انجام میدهند.
ـ در صورت عدم تعادل مستعد افسردگی، بیحالی، تنبلی و سکون میشوند. به اطرافیانشان وابستگی بیش از حد دارند. اعتماد بنفسشان پایین است و احساس کندی در ذهن میکنند.
ـ سنگینی و پری معده
ـ بیاشتهایی طولانی مدت
ـ اضافه وزن
ـ خلط پشت گلو، آبریزش بینی، آلرژی و مشکلات تنفسی
ـ کندی متابولیسم
ـ دیابت
ـ بیماریهای کلیوی
ـ ورم
ـ خوابآلودگی و تنبلی
ـ کندی ذهن و فراموشی
کیفیت غالب در دوشای کافا سردی و رطوبت است. اگر دوشای کافا بصورت ژنتیکی در پراکروتی فردی غالب باشد، یا اینکه به علت تغذیه و سبک زندگی اشتباه دچار عدم تعادل و ازدیاد کافا شده باشد، میبایست کیفیات سردی و تری را در رژیم غذایی و سبک زندگی خود کاهش دهد و خود را در معرض گرمی و خشکی قرار دهد.
اگر کافا دوشای غالب شماست یا دچار عدم تعادل (یا ازدیاد) کافا هستید مصرف غذاهایی که سردی و رطوبت بیش از حدی در لولهی گوارشتان ایجاد میکنند را کاهش دهید و آداب مصرفشان را بیاموزید. کدام غذاها بیش از حد سرد و مرطوب محسوب میشوند؟
ـ در مصرف غذاهای شیرین احتیاط کنید. اکثر غذاهای شیرین (بجز عسل، سیب، گلابی و لبو) بسیار مرطوب و بلغمی هستند. در مصرف خرما، انجیر، موز، خربزه، انگور و طالبی زیادهروی نکنید. شکر را بطور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید و از شیرین کنندههای طبیعی سبک مانند عسل، شیرهی سیب، شیرهی توت و شیرهی افرا (Syrup Maple ) استفاده کنید.
ـ در خوردن میوههای آبدار و شیرین مانند انگور، انجیر، خرما و موز زیادهروی نکنید.
ـ آرد سفید بسیار سنگین، سخت هضم و چاق کننده است. مصرف محصولات آرد سفید (مانند نان بربری، نان تافتون، نان لواش، ماکارونی، لازانیا، پاستا، بیسکوئیت، شیرینیها و کیکها) را به حداقل برسانید و در عوض از محصولاتی که با آرد سبوسدار، آرد چند غله یا آرد بدون گلوتن درست شدهاند استفاده کنید.
ـ برنج را بصورت آبکش به همراه ادویههای متعادل (مانند زردچوبه، زعفران، زیره، دارچین و تخمگشنیز) طبخ کنید. همچنین برنج خود را به حالت سبزیپلو (حاوی سبزیجات تازه خرد شده شبیه اسفناج، جعفری، ریحان، تره یا گشنیز) بپزید و مصرف کنید.
ـ لبنیات گاو (شیر، پنیر، ماست، خامه، سرشیر، کره و …) بسیار چرب، سنگین و بلغمی هستند. لبنیات گاو را از رژیم غذایی خود حذف کنید و در عوض از لبنیات سبکتر مانند لبنیات بز، شتر یا لبنیات وگان مانند شیر بادام و شیر نارگیل استفاده کنید.
ـ از خوردن شیرینیها، کیکها، بستنی و دسرهای حاوی آرد سفید، شکر و لبنیات جداً پرهیز کنید.
ـ در مصرف گوشت گاو، گوشت گوساله، گوشت خوک، غذاهای سرخکردنی، روغنهای کارخانهای، فستفودها، غذاهای فرآوری شده، کنسروها، غذاهای نیمه آماده، شکلات، پفک، برنج در حجم زیاد (بیش از ۵-۶ قاشق در یک وعده)، قارچ،مواد غذایی خیلی ترش (مثل لواشک، آلوچه، ترشی و …) و آجیلهای سنگین مثل بادام زمینی و بادام هندی زیادهروی نکنید.
ـ در مزههای شیرین (مثل شکر)، ترش (مثل لواشک) و شور (مثل پفک) زیادهروی نکنید.
ـ سعی کنید در مصرف پروتئینهای حیوانی زیادهروی نکنید و کم گوشتخوار باشید. در یک وعده بیشتر از نصف کف دست پروتئین حیوانی مصرف نکنید.
ـ مصرف کافئین بصورت کوتاه مدت اینرسی، کندی و رخوت را در افراد کافایی کاهش میدهد اما در بلند مدت بشدت منجر به کندی بیش از پیش متابولیسمشان میشود. کافئین را از زندگی خود حذف کنید، دمنوشهای گیاهی را جایگزین آن کرده و زندگی بدون کافئین را تجربه نمایید.
ـ از دو ساعت بعد از هر وعدهی غذایی هر یک ساعت یکبار یک لیوان چای هاضمه بنوشید. همچنین با وعدههای ناهار و شام خود یک لیوان دوغ هاضمه بنوشید.
ـ سبزیجات پر فیبر (همچون جعفری، ریحان، شاهی، مرزه، هویج، اسفناج، لبو و …) را جزء جدایی ناپذیر رژیم غذایی خود قرار دهید. کیفیت خشکی این سبزیجات همچون اسفنجی متخلخل عمل نموده و رطوبت بیش از حد لولهی گوارش شما را به خود جذب مینماید. به همراه ناهار و شام خود حتماً سالاد هاضمه یا سبزی خوردن تازه ( مثل جعفری، ریحان، شاهی، مرزه، اسفناج و …) بخورید.
ـ در پخت و پز از ادویههای هاضم و گرم (همچون زعفران، زردچوبه، رازیانه، زیره، سیاهدانه، گلپر، زنجبیل تازه، دارچین، آویشن و رزماری) فراوان استفاده کنید. این ادویهها آتش گوارشی شما را روشن میکنند و بر سرعت متابولیسمتان میافزایند.
ـ مزههای تند (مثل ادویهجات تند)، تلخ (مثل ماءالشعیر) و گس (مثل به) را بیشتر در رژیم غذایی خود بگنجانید.
ـ شام را همیشه سبک بخورید. از خوردن نان، برنج، پنیر و ماست در وعدهی شام پرهیز کنید. بهترین شام برای شما سبزیجات بخارپز شده یا سالاد هاضمه است.
هر یک یا دو هفته یکبار یک رژیم پاکسازی سبک بگیرید.
خود را در معرض سرما و رطوبت قرار ندهید. در روزهای سرد زمستانی خوب سر، پیشانی، گردن و گوشهایتان را بپوشانید.
با اینکه گاهی پر میشوید از اینرسی و سکون بدن شما عاشق ورزش و حرکت است. ورزش را جزئی جداییناپذیر از برنامهی روزمرهتان قرار دهید. روز خود را با ۶ تا ۱۲ دور حرکت یوگای سلام بر خورشید و آسانای سیمهاسانا (Simhasana) شروع کنید (ویدئوهای آموزشی این دو حرکت را میتوانید با جستجو در اینترنت پیدا کنید). روزی حداقل ۲۰-۳۰ دقیقه بدوید یا ورزشی توأم با حرکت و تعریق زیاد انجام دهید.
کمتر بخوابید و تلاش کنید پیش از طلوع آفتاب روز خود را آغاز کنید. از خوابیدن در طول روز جدا پرهیز کنید.
بدن خود را با روغنهای گرم مانند روغن سیاهدانه، زنجبیل یا خردل ماساژ دهید.
خود را وادار به حرکت کنید؛ از سکون بیش از حد (در ابعاد مختلف زندگی) دوری کنید. سفر کردن و خارج شدن از روتین یکنواخت زندگی برای افراد کافایی بسیار مفید است.
و از همه مهمتر، مراقبه را فراموش نکنید.
مطالب مرتبط:
لطفاً در زمان بازنشر مطلب که با امید به سلامتی همگان و با مهر تألیف شده است، به نام نویسنده آن «ستاره کیومرثی» اشارهکنید.
1 Comment
درود سپاسگزارم از مطلب خوب و مفیدتون دقیقا ویژگی های شخصیم رو بیان کرده و متوجه شدم به شدت دوشای کافا غالب شده در من