نویسنده: ستاره کیومرثی
اول بذارین بگم که اصلا لغت آیورودا یعنی چی… آیورودا یه سیستم شفا بخشه که ریشهاش بر میگرده به هند، خیلی از باستانشناسها معتقدن که یکی از قدیمیترین سیستمهای طبابت توی جهانه.
لغت آیُوروِدا – Ayurveda (با ضمه روی حرف ی و ساکن روی ر) که خیلیها توی ایران، به اشتباه اون رو آیرُوِدا ( سکون روی حرف ی و ضمه بر روی ر) تلفظ میکنن از دو قسمت تشکیل شده. قسمت اولش آیور- Ayur هست که به معنای زندگیه. قسمت دومش هم وِدا -veda است که یعنی علم. پس آیورودا یعنی علم زندگی.
آیورودا همراه با علوم دیگهای به عنوان Sister Science یا علومی که خواهر هم هستن شناخته میشه. مثل Yoga – یوگا، Jyotish – جیوتیش ( ستاره بینی ودایی)، Vastu – واستو ( معماری ودایی) و علوم ودایی دیگه. این علوم دانشی هستن که به آدمها هنر سالم زیستن و سالم باقی موندن را آموزش داده و دست در دست هم، گوهر سلامت کامل و پایدار روح و جسم رو به فرد هدیه میدن.
به نظر شما تفاوت مفهوم درمان، در طب آیورودا با مفهوم درمان در طب پزشکی نوین یا معاصر چیه؟
پروسه درمان در طب پزشکی نوین «بیمار» محوره! یعنی معمولا داروی یکسانی برای بیماران با بیماری مشترک (مثلا سرماخوردگی) تجویز میشه. اما در طبهای سنتی موضوع فرق میکنه… طبهای سنتی مختلف مثل آیورودا، طب سنتی ایرانی و طب سنتی چینی، «بیمار» محوره!خوب این یعنی چی؟
در این طبهای سنتی باور بر اینه که بیماران، طبعهای مختلف دارن و با هم تفاوت دارن. به دلیل همین تفاوتها، پروسه درمان هر آدمی با توجه به طبعش تعیین میشه! برای فهمیدن بهترش یه مثال لازمه.
مثلا دو تا آدم رو در نظر بگیرین؛ یه آدم خیلی لاغر که هر چی غذای چاق کننده میخوره اصلا چاق نمیشه. در مقابلش یه آدم دیگه میشه دید که فربه و چاقه. و این آدم فربه قسم میخوره در طول روز چیز زیادی نمیخوره اما حتی با خوردن آب هم چاق میشه… دلیل این اتفاق برای این دو تا آدم چیه؟
دلیلش همون طبع کاملا متفاوت این دو نفره! این طبع متفاوتشون، باعث میشه غذاهایی که برای نفر اول مفیده برای دومی سم محسوب شه. با همین تفاوتهاست که ارائه دادن یه نسخه سلامتی یکسان و واحد برای افراد با طبع های مختلف کارساز نباشه.
پس در طب آیورودا و مشابهاتش یه نسخه شبیه هم برای بیماران با طبعهای مختلف نمیشه پیچید! این همون «بیمار محور» بودن طب آیورداست! خوب حتما میپرسین روش درمان توی این طبها چیه؟ در ادامه جواب این سوال رو میتونین بخونین.
وقتی ما از پروسه درمان در آیورودا صحبت میکنیم این پروسه درمان چه چیزهایی رو در بر میگیره؟ در پزشکی نوین وقتی به پزشک مراجعه میکنیم منتظریم که برای ما دارو تجویز بکنه و تمام! به بیان دیگه دارویی که دکتر به ما میده مهمترین و شاید تنها نقش رو در پروسه درمان ایفا میکنه.
خوب اما بن مایه اصلی توی پروسه درمانی آیورودا چیه؟ آیا فقط یه ترکیب گیاهی و بسنده کردن بهش درمان ریشهای رو انجام میده؟
جواب منفیه!
ترکیب گیاهی فقط 5 درصد از چیزیه که مریض در شبانه روز میخوره. حالا اگه 95 درصد باقی چیزهایی که میخوره و کارهایی که میکنه خلاف طبعش باشه، حتی اگه ترکیب گیاهیش قوی هم باشه، اما اثر اون داروها بخاطر بقیه کارهای اشتباه روزانهاش خنثی میشه.
به همین دلیل، موضوع آویورودا نگاه خیلی جامعی به پروسه درمان داره و برای سالم بودن و سالم موندن ابعاد مختلف زندگی فرد باید بر اساس طبع، شرایط بدنش، تغذیه و سبک زندگیش تعیین بشه.
در این پروسه، تغذیه، ترکیب گیاهی که تجویز میشه، سبک زندگی، نوع ورزش، تمرینات یوگایی که داده میشه، زمان خوابیدن و بیدار شدن متفاوته. حتی برای بیمار، رنگهایی برای پوشش و محیط پیرامونش، سنگهای درمانی خاص او، روغن ماساژ مخصوص به خودش و رایحه ها مناسب تجویز میشه! و خیلی چیزهای دیگه که برای افراد مختلف با طبعهای مختلف متفاوته.
مهمترین چیزی که باید یاد بگیریم اینه که بر اساس طبعمون چطوری با بدن، روح و جسممون رفتار کنیم. در واقع مسئولیت اصلی درمان با خود ما به عنوان بیماره که چقدر این آموزه رو بتونیم در متن زندگی هر روزهی خودمون پیاده کنیم. هر آدمی با یادگرفتن این اصول و ویژگیهای طبع خودش، میتونه زبون بدنش رو بشناسه، با بدنش معاشرت کنه و جسم جانش رو در تعادل نگه داره.
پس اگه ما تغذیه و سبک زندگیمونو مطابق با طبع خودمون تنظیم کنیم در تعادلیم! اما اگه غذاهایی بخوریم که با طبع ما سازگاز نیست نتیجه اش به وجود اومدن عدم تعدلهای طبعی و تبدیل اون به بیماریهای مختلف جسمی و روحیه!
در پست بعدی آیورودا به زبان ساده، میتونین اطلاعات بیشتری در مورد این علم زندگی یاد بگیرین.
لطفاً در زمان بازنشر مطلب که با امید به سلامتی همگان و با مهر تألیف شده است به نام نویسنده آن «ستاره کیومرثی» اشارهکنید.