نویسنده : ستاره کیومرثی
تا حالا واژه گلوتن (Gluten) به گوش تون خورده!؟
اخیرا دیدین روی یه سری از محصولات ارگانیک و سالم برچسب «بدون گلوتن» رو میزنن؟! یا کسائیکه خارج از ایران (تو آمریکا یا اروپا) زندگی میکنین…دیدین توی هر رستورانی که میرین یه منوی غذای بدون گلوتن هم وجود داره و هر کس میخواد سالمتر زندگی کنه غذاشو از اون منو انتخاب میکنه!؟
گلوتن ترکیب دو پروتئینه که توی یه سری از غلات مثل گندم، بلغور، جو، جودوسر و … وجود داره، و همون مادهای هست که باعث میشه خمیر این غلات حالت چسبنده داشته باشه.
بهمین دلیل غلاتی که حاوی گلوتن هستن نسبت به غلات بدون گلوتن (مثل برنج، ذرت و …) خیلی سنگینتر، چسبندهتر و سختهضمتر هستن!
یک سری افراد بخاطر داشتن بیماریهای خاص مثل سلیاک (Celiac) به گلوتن حساسیت دارن و ورود حتی یک اپسیلون از مواد غذایی حاوی گلوتن به بدنشون براشون مشکلات شدید گوارشی ایجاد میکنه.
یک سری بیماریهای دیگه هم هستن که افراد مبتلا بهشون بهتره گلوتن مصرف نکنن و افرادی هم هستن که بخاطر طبعشون یا عدم تعادلهایی که دچارش هستن بهتره گلوتن مصرف نکنن.
گلوتن یه ماده سنگین و چسبنده اس که وجودش باعث می شه توی مواد غذایی مختلف کیفیت چسبندگی بوجود بیاد.
یکسری از افراد بصورت ژنتیکی قابلیت هضم گلوتن رو ندارن. وقتی یک ماده غذایی حاوی گلوتن وارد لوله گوارششون می شه، چون گلوتن خیلی سنگین و چسبنده اس نمیتونن هضمش کنن. گلوتن هضم نشده تبدیل به بلغم هضم نشده میشه و میچسبه به پرزهای دیوارهی رودههاشون. وجود این خلط هضم نشده باعث می شه که سیستم ایمنی توی لولهی گوارش التهاب (inflammation) ایجاد کنه و بیش از حد فعال بشه!
این فعالیت بیش از حد باعث میشه که سیستم ایمنی شروع کنه به خود بدن حمله کردن و بافت دیواره روده ها رو تخریب کنه. به این ترتیب توی دیواره رودهها زخم ایجاد میشه و در پروسهی هضم و جذب غذا اختلالهای جدی بوجود میاد (برای اطلاعات بیشتر عبارت Leaky Gut رو توی گوگل جستجو کنین)!
بهمین دلیل، وارد نشدن مواد حاوی گلوتن به بدن این افراد(حتی به میزان خیلی جزئی) اهمیت خیلی زیادی داره!
مهمترین بیماری ای که وقتی درمورد گلوتن صحبت می شه اسمش به ذهنمون میاد بیماری سلیاکه (Celiac). اما توی دههی اخیر تحقیقات زیادی در مورد رابطه حساسیت به گلوتن و بیماریهای مختلف مثل بیماریهای خودایمنی (مثل ام اس، لوپوس، روماتوئید آرتریت، بیماری گریوز ، هاشیموتو، پسوریازیس و …)، سندروم روده تحریک پذیر (IBS)، اوتیسم، اختلال کم توجهی (ADHD) و … صورت گرفته.
توی پزشکی نوین نظرات متفاوتی در این مورد وجود داره. برخی از پزشکان موافق و مروج این نظریه هستن و برخی پزشکان بشدت مخالفش هستن…
در مطلب بعدی نظر طب آیورودا را درباره گلوتن بررسی میشه….
مطالب مرتبط:
لطفاً در زمان بازنشر مطلب که با امید به سلامتی همگان و مهر تألیف شده است به نام نویسنده آن «ستاره کیومرثی» اشاره کنید.
6 Comments
چقدر جالب بود قسمت اخر این مطلب
ممنونم
واقعا ممنونم، نمیدونستم دلیل بیماریهایی که دارم حساسیت گلوتن هست و فکر میکردم با خوردن غلات کامل مشکلاتم حل میشه ممنونم
خیلی خیلی مطالب جالب و قابل توجه ای ارائه دادید خوشحالم که شما رو پیدا کردم خدارو سپاس از بابت ایت اتفاق خوب
خیلی عالی بود،ولی آیا آزمایشی هست که بشه فهمید حساسیت به گلوتن در بدن وجود داره یا خیر؟
ممنون از راهنماییتان برای من بسیار مفید بوده و هست
بخصوص پیش دکتر قلبم که رفتم از وضعیتم بسیار راضی بود
مدیون شما هستم
اتفاقا من هم سندرم روده تحریک پذیر و سندرم های مختلف مثل فیبرومیالژیا و آرتریت و التهابات دستگاه هاضمه و …رو دارم و اما با خوردن نانهایی بر پایه خمیر ترش و یا بدون گلوتن هضم و جذب غذا برام راحتتره .