نویسنده: ستاره کیومرثی
ـ سؤال: چرا من همش افسردهام؟ چر انقدر پر هستم از اینرسی و سکون؟ چرا انقدر احساس میکنم ذهنم کنده؟ چرا حال و حوصلهی هیچ کاری رو ندارم و آنقدر پرم از تنبلی؟ چرا شروع هر کاری برام مثل کوه کندن میمونه؟ چرا من همش دلم میخواد بخوابم؟
ـ جواب: افسردگی توی خانوادهی ما ارثیه! مادر و پدر و جد پدری همگی افسرده و غمگین بودن! اصلاً توی این شرایط جامعه که هیچ امید و آیندهای برای جوانها وجود نداره مگه میشه افسرده نبود؟
ـ اما جدا از عوامل افسرده کنندهی محیطی و مسائل ژنتیکی، توی یه خانواده که بچهها توی یه شرایط کاملاً مشابه رشد کردن و تربیت شدن، دو تا خواهر رو میبینین که یکیشون پر از شور و اشتیاق برای زندگیه، دلش پر از امید به آیندهاس و هر روز داره تلاش میکنه زندگیشو زیباتر بسازه؛ اما دومی پر از یأس ، غم و افسردگی و ناامیدیه، از جاش تکون نمیخوره و هیچ حرکت رو به جلویی نداره!
ـ خب چی میشه که آنقدر ذهن بهراحتی پر میشه از غم، افسردگی، اینرسی، کندی و سکون؟
ـ بر اساس آیورودا، وقتی رطوبت بیشازحد یا دوشای کافا (بلغم) در فرد از تعادل خارج میشه (زیاد میشه)، این علائم روحی در فرد بوجود میآد.
ـ همونطور که توی یکی از مطالب قبلی گفتیم، لولهی گوارش (و بخصوص رودهی کوچک) ملقب شده به مغز دوم ما آدمها. توی رودهی کوچک ما یه عالمه از گیرندههای هورمونهای مغزی وجود دارن… وقتی این گیرندهها فعال هستن، توی مغز سروتونین ترشح میشه و فرد پر میشه از شادی، سرزندگی و شور و امید به زندگی.
ـ اما امان از وقتی که رودهی کوچک پر بشه از رطوبت بیش از حد و بلغم هضم نشده… بلغم دور این گیرندهها رو میگیره، از کارشون میاندازه، ترشح هورمونهای مغزی متوقف میشه، سر سنگین میشه و پر میشه از افسردگی، کندی، اینرسی، سکون و غم!
ـ خب چه کنیم که حتی اگر ژنتیکی مستعد افسردگی هستیم، یا توی یک محیط پر از غم زندگی میکنیم، به این حس ناخوشایند با خوردن ترکیبهای غذایی اشتباه دامن نزنیم؟
ـ در مطالب بعدی در مورد مواد غذایی و کارهایی که دوشای کافا و در نتیجه افسردگی و اینرسی رو تشدید میکنن و درمانهای خانگی برای این مشکل صحبت میکنیم.
ـ توی قسمت قبلی گفتیم بر اساس آیورودا، وقتی درون لولهی گوارش (یا همون مغز دوم)، و بالطبع گیرندههای هورمونهای مغزی، کیفیت رطوبت بیش از حد غلبه پیدا میکنه، فرد دچار عدم تعادل کافا (بلغم) میشه و بیشتر مستعد افسردگی، اینرسی، تنبلی و کندی میشه! در واقع آتش گوارشی و متابولیسم کند میشه.
ـ پس افرادی که این علائم روحی توشون زیاده بهتره در مصرف غذاهایی که بیش از حد مرطوبن زیادهروی نکنن! اما کدوم غذاها؟!
ـ آرد سفید و شکر! میدونستین غذاهایی مثل نان بربری، تافتون، لواش، باگت، پاستا، ماکارونی، لازانیا و پیتزا بشدت چسبناک و بلغمی هستن؟ از شیرینیها و کیکهای کارخونهای که دیگه نگم… ترکیب آرد سفید و شکر و خامه! حتماً الان فکر میکنین پس چرا من وقتی خوراکیهای حاوی شکر میخورم خوشحال میشم و آروم؟ دلیلش اینه که شکر سفید یکهو قند خون ما رو میبره بالا، ترشح انسولین در خون زیاد میشه، اندورفینهایی مثل سروتونین و دوپامین به طور موقت ترشح میشن و ما در لحظه خوشحالتر و آرومتر میشیم! اما این غذاها بسیار مرطوب، چسبنده، و چاقکننده هستن، لولهی گوارش رو پر از بلغم میکنن، در بلندمدت دور گیرندههای هورمونهای مغزی رو میگیرن و از کار میاندازنشون. به همین دلیل هورمونهای مغزی درست ترشح نمیشن، سر سنگین میشه، ذهن کند میشه، و پتانسیل افسردگی بالا میره.
ـ اگر دچار عدم تعادل کافا (بلغم) هستین، اصولاً در مصرف گندم و مشتقاتش زیادهروی نکنین. سعی کنین همیشه از محصولاتی که با آرد سبوسدار یا آردهای بدون گلوتن درست شدن استفاده کنین. بجای مصرف نانهای حاوی آرد سفید از نان سنگک سبوسدار یا نانهای چندغله استفاده کنین. بجای خوردن کیکها و بیسکوئیتهای کارخونهای یا خرید شیرینی از شیرینی فروشیها، خودتون با آرد سبوسدار و شیرههای طبیعی و ادویههای هاضم (مثل زعفرون، دارچین، هل، زنجبیل، گلسرخ و …) شیرینیهای خونگی درست کنین. دستور تهیه نان بدون گلوتن و یک شیرینی خونگی و سالم رو ببینید.
ـ دیگه چه غذاهایی میزان رطوبت بالایی دارن و بهتره در افرادی که از عدم تعادل کافا رنج میبرن زیاد مصرف نشن؟
ـ پنیر و ماست (بخصوص اگر همراه با پروتئینهای حیوانی مصرف بشن)، خامه، بستنی، گوشت گاو، گوشت گوساله، گوشت خوک، غذاهای سرخکردنی، روغنهای کارخانهای، فستفودها، غذاهای فرآوری شده، کنسروها، غذاهای نیمه آماده، شکلات، پفک، چیپس، برنج در حجم زیاد (بیش از ۵-۶ قاشق در یک وعده)، قارچ، مواد غذایی خیلی ترش (مثل لواشک، آلوچه، ترشی، و …)، بادامزمینی.
ـ همچنین در مصرف پروتئینهای حیوانی زیادهروی نکنین؛ کم گوشتخوار باشین؛ توی یه وعده بیشتر از نصف کف دست پروتئین حیوانی مصرف نکنین (یه استیک بزرگ رو حتی قویترین لولهی گوارش هم نمیتونه هضم کنه؛ رودهی کوچک پر میشه از بلغم هضم نشده و گیرندههای هورمونهای مغزی از کار میافتن).
ـ همچنین در مصرف خرما، انجیر، موز، خربزه، انگور، طالبی و هندوانه زیادهروی نکنین؛ باوجودی که این غذاها پر از خاصیت هستن، شیرینیشون طبیعیه و از شکر سفید خیلی خیلی بهتر هستن، اما میزان رطوبت بالایی دارن و مصرف بیش از حدشون در افرادی که لولهی گوارش بیش از حد مرطوب و بلغمیای دارن (دچار عدم تعادل کافا یا بلغم هستن) توصیه نمیشه.
ـ کلاً پرخوری نکنین! بخصوص توی غذاهای بالا! همیشه سعی کنین قبل از اینکه سیر بشین دست از غذاخوردن بکشین.
ـ حالا چی بخوریم که رطوبت بیش از حد لولهی گوارشمون کم بشه؟
ادامه مطلب را در درمانهای خانگی افسردگی ببینید.
لطفاً در زمان بازنشر مطلب که با امید به سلامتی همگان و با مهر تألیف شده است، به نام نویسنده آن «ستاره کیومرثی» اشارهکنید.
1 Comment
عالی.عالی.عالی